Як вибрати форму і розмір столу

Як вибрати форму і розмір столу

Артем Пономаренко

Засновник Woodwerk

Стіл є одним з найголовніших предметів в оселі. Це родинне місце сили, де ми проводимо багато часу знаходячись вдома. Зазвичай ми контактуємо із столом багато разів протягом дня. Тому важливо щоб стіл був елементом надихаючим, а не дратуючим.

Про те з яких матеріалів краще вибирати стіл, ми поговоримо окремо. Зараз про форму і розміри.

Розмір має значення

Якщо площа вашої кухні або їдальні дозволяє розмістити великий обідній стіл - варто це зробити. Великий масивний стіл може бути центральним елементом інтер’єру. Із зручними стільцями, він буде притягувати до себе мешканців, збираючи усіх в родинне коло.

За ним можна не тільки обідати разом, а і працювати, або робити домашні завдання з дітьми. Часто це зручніше ніж стояти над учнем чи ученицею біля письмового столу.

Тому, якщо можете розмістити обідній стіл довжиною 200 - 220 см розгляньте такий варіант. Не пошкодуєте.

Але звичайно потрібно зберегти необхідну дистанцію від стін, інших предметів, а особливо від кухні. Від робочої поверхні кухні до столу має бути мінімум 110 см, а краще 120-130 см, щоб було місце для стільця і можна було вільно пересуватись не заважаючи один одному.

Проте дуже далеко стіл від кухні розташовувати також не варто. Кількість транзакцій між столом і кухнею за день може вимірюватись сотнями. Помножте це на зайві 4-6 кроків. Краще їх пройти по свіжому повітрю після вечері)

Якщо ж ви обмежені площею кухні, тоді варто обирати максимально великий стіл, що ергономічно вбудовується в ваше приміщення. Навіть якщо у вас невелика родина. По перше - на виріст, по друге великий стіл - це завжди зручно)

Круглий або прямокутний

Як на мене, це справа вподобань. Але варто пам’ятати - ідея, що круглий стіл займає менше місця - це міф. Насправді великий круглий стіл на шість осіб, наприклад, займає велику площу в кухні або їдальні.

Його діаметр має бути 120 - 130 см для комфортної посадки. Якщо додати 70 см до діаметру для стільців на кожну сторону, то отримаємо зону діаметром 260 см.

Для розміщення такого столу приміщення має бути квадратним і доволі великим з вільною зоною 2,6 х 2,6 м. Не просто зарезервувати таку велику площу в їдальні для столу.

Для порівняння, прямокутний обідній стіл на шість осіб може бути розміром 120 х 80 см. Це зона 2,6 х 2,2 метри. Але, площа поверхні такого столу буде суттєво меншою. Тобто, все ж таки, круглий стіл сервірувати зручніше, тарілок помістити можна більше)

Більш комфортним прямокутним варіантом для шести осіб буде стіл 140х80 чи 160х90 см з відповідними зонами 2,8 х 2,2, або 3 х 2,3 метрів.

Для чотирьох людей, достатнім розміром круглого кухонного столу буде діаметр 90 - 100 см, або його прямокутні аналоги 110х70 см, 120х80 см. Якщо приміщення невелике і ви плануєте стіл притиснути до стіни однією із сторін, то варто притискати короткою стороною.

Інколи форма невеликого приміщення дійсно більше підходить для круглого столу. Якщо у вас кухня мала, його можна розташувати в куті, і відсувати для розміщення усіх мешканців. Також цілком робочий варіант.

Останнє що можна додати - краще обирати стіл із дещо заокругленими кутами, навіть якщо він квадратний чи прямокутний. Його легше обходити і ви не будете травмуватись, ногами, а маленькі мешканці головою під час користування.

Хоча ергономіка обідніх столів, та матеріали ще теми для окремих дописів.

Вдалого вибору!

Інтернет магазин меблів з дерева