Чому МЕНШЕ - це БІЛЬШЕ?

Чому МЕНШЕ - це БІЛЬШЕ?

Артем Пономаренко

Засновник Woodwerk

Скандинавський дизайн відомий і шанований у всьому світі. Але в чому причина такого успіху?

Почнемо з основи. Так би мовити філософського фундаменту, на якому побудована вся конструкція скандинавського дизайну.

Основний фактор, що виділяє його з поміж інших - скандинавський дизайн про простоту в широкому сенсі цього слова. Одним із головних його постулатів є - LESS IS MORE. Тобто менше це більше. Або менше це краще.

LESS IS MORE

В нашій культурі є дуже влучний вислів на цю тему: “Що занадто - то не здраво”. Він дуже схожий на LESS IS MORE. Не дарма у нас спільне коріння із скандинавами)

Менше зайвого оздоблення. Менше зайвого декору. Менше власне кажучи дизайну заради дизайну. В ньому ви не знайдете складних форм як в оздобленні, так і в меблях. Майже не побачите блискучих предметів, полірованих поверхонь і складних декоративних фактур.

Чому так?

Бо всі це речі насправді перевантажують нервову систему. Навіть на нейробіологічному рівні, коли ваше око “чіпляється” за якийсь складний предмет, або велику кількість різноманітних предметів, ваш мозок має обробити всю цю інформацію. Визначити що це. Розібратись чи не несе він загрози, для чого потрібна ця штука. Це зайве навантаження на мозок і нервову систему. Майже непомітне, але воно присутнє щоденно.

Ви скажете, що ваш мозок з часом вивчить все в домі. Це так. Він розбереться, оптимізує витрати. Але йому все одно доведеться щодня обробляти зайві деталі.

Думаю, ніхто не буде сперечатись що бардак в оселі надає додаткового навантаження на психіку. Він ніби тисне на вас, і складно розібратись чому. А причина дуже проста - велика кількість зайвої не систематизованої інформації для мозку.

Потім, якщо у вас в оселі багато різних речей: килими на стінах, багато полиць з відкритими речами, шафи зі скляним посудом, то, все це постійно потрібно прибирати. Протирати від пилу, впорядковувати. Ви витрачаєте на це свої дорогоцінні фізичні та емоційні ресурси.

Усім знайоме відчуття задоволення, що триває декілька годин в чистій прибраній оселі. Це якраз результат тимчасової відсутності зайвих подразників.

Так от, скандинавська філософія Lagom, що є фундаментом скандинавського дизайну пропонує визначити і залишити навколо себе тільки те що дійсно необхідно, те що вас буде щоденно розслабляти, надихати і викликати позитивні спогади.

Звичайно, в деяких місцях потрібен активний вражаючий дизайн. Коли архітектори проектують новий ресторан, готель або якесь інше публічне місце - їх завдання вразити аудиторію. Викликати певні емоції і відсилки до підсвідомого. І це справді мистецтво - зробити це якісно, знову ж таки, не перевантаживши відвідувача.

Але чи потрібен такий дизайн вам вдома?

Якщо ваша задача вразити гостей чи сусідів, то можливо. Але сусіди вражаються один раз, а вам жити в цьому оточенні роками. Саме вражати відвідувачів було основним завдання палаців і дорогих осель минулих сторіч.

В цій історії важливо зрозуміти що саме вам потрібно від вашої оселі. Вражати або створювати комфорт. Бо ці речі не дуже сумісні.

Суспільство скандинавських країн, яке є, мабуть, одним з найрозвинутіших у світі логічно дійшло до висновку, що завдання оселі бути місцем спокою і відпочинку. Місцем, що відновлює сили, а не забирає їх додатково.

Тому, чим менше буде зайвого в вашій оселі, тим легше вам буде жити. Легше прибирання, легше мізкам, легше емоційно. Доречі, активні кольори, великі яскраві картини відносяться туди ж.

Всі кольори відмінні від природних, до яких еволюційно пристосована наша нервова система викликають підсвідомий стрес. Золото, блискучий хрусталь, поліровані яскраві поверхні, - все це подразнює нервову систему.

Ви скажете, що картини - це вже занадто.

Можна посперечатись. Мистецтво направду подразник нервової системи. Воно викликає певні емоції і враження. Але - важливо які. І якщо це справжнє мистецтво.

Більшості з нас недоступні роботи справжніх митців. Часто їх замінюють шпалерами з фото або графікою, їдкими принтами квітів на поверхні меблів, дешевими репродукціями, або в картинами сумнівної мистецької цінності. Просто заради декору. Невідомо що з цього гірше, але це вже не мистецтво.

Такі речі набагато краще замінити власними фотографіями малими чи великими. Сім’ї чи з подорожей. Які будуть у вас викликати якісь спогади і справжні позитивні емоції. Такий декор буде набагато цінніше вдома.

З кольорами також варто бути дуже обережними. Усі знають, що домінуючий колір в скандинавському дизайні - білий. В цьому є сенс. Він нейтральний. Це ніби полотно на якому ви малюєте картину своєї оселі. Він не трендовий і не нетрендовий. Бо він універсальний і тому - довговічний.

Якщо говорити про нашу нервову систему, то наступне що їй допомагає відпочити - це природні фактури і кольори. Дерево, камінь. Все що наближене до природного середовища. Але краще щоб це була не імітація. Якщо ви бачите в оселі ламіноване ДСП з фактурою “під дерево” - ви все одно підсвідомо бачите що це не дерево. (Шпон це трохи інше).

Нехай це буде сосна а не дуб, наприклад. Але справжня! Складно обманути свою підсвідомість. Вона все розуміє і зчитує, навіть без вашої активної участі.

Докладніше про кольори і фактури поговоримо в іншому дописі. Це окрема широка тема. Зараз же хочу наголосити що LESS IS MORE - є не очевидним, але насправді дуже дієвим законом якості життя, який опанували мешканці скандинавських країн.

Тому, задля покращення якості життя, перший найпростіший і доступний усім крок - прибирання. Але не таке, яке ми робимо щоденно чи щотижнево, а глобальне.

Інтернет магазин меблів з дерева